Bez kategorii

Te warzywa ułatwią Ci gotowanie!

Nie zawsze mamy czas na mycie, obieranie i krojenie warzyw na różne dania. W takim przypadku warto sięgnąć po warzywa, które mają wygodniejszą formę – konserwowe, mrożone i suszone.

Czym zastąpić świeże warzywa?

Warzywa powinny być podstawą diety, natomiast nie każdy z nas ma czas na stosowanie warzyw świeżych. W takiej sytuacji warto sięgnąć po produkty oferowane przez zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego, by ułatwić sobie gotowanie.

Zakłady te mogą zaoferować mnóstwo produktów, które potrafią zastąpić świeże warzywa i owoce, a przy tym są bardzo proste w użyciu oraz oszczędzają dużo czasu.

Jakie rodzaje warzyw ułatwiają przyrządzanie dań?

Zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego mają w ofercie produkty jak:
– Warzywa mrożone – są one mrożone niedługo po zbiorze, dlatego po rozmrożeniu smakują równie dobrze, jak warzywa świeże.
– Warzywa konserwowe – puszki z warzywami idealne do szybkiego przygotowania wielu dań bez konieczności gotowania, na przykład do sałatek.
– Warzywa suszone – poddawane procesom suszenia, dzięki czemu zachowują trwałość na długi czas bez sztucznych dodatków.

Powyższe rodzaje warzyw zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego może też zaoferować w mieszankach, które zawierają w składzie różne warzywa dla prostszego przyrządzania wyśmienitych potraw jak zupy, farsze, gulasze, zapiekanki, dania na patelnię.

Czy warzywa konserwowe, mrożone i suszone są zdrowe?

To bardzo często pojawiające się pytanie, ponieważ warzywa świeże są źródłem wielu wartościowych składników jak witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik. Czy warzywa mrożone, konserwowe i suszone są równie zdrowe?

Warzywa poddawane procesom mrożenia i suszenia zachowują swoje prozdrowotne właściwości. To powoduje, że mogą być one świetnym zamiennikiem dla świeżych warzyw.

Nieco inaczej wygląda sprawa z konserwami, ponieważ warzywa są poddawane wtedy wysokiej temperaturze i wybrane składniki aktywne rozpuszczają się w zalewach. Dotyczy to głównie witaminy C i witamin zaliczanych do grupy B. Nie znaczy to jednak, że należy z nich zrezygnować, ponieważ nadal zawierają one wartościowy błonnik, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i minerały.

You May Also Like

Czystość w przemyśle

W świecie przemysłu, gdzie precyzja i czystość odgrywają kluczowe role, czyściwa przemysłowe stają się nieodzownym elementem codziennej pracy. Poznajmy bliżej, czym są i jak wpływają na efektywność procesów produkcyjnych.
View Post

Jakie krzesła wybrać do biura?

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jednym z najważniejszych mebli w biurze są krzesła biurowe. Ich wybór powinien być starannie przemyślany, ponieważ źle dobrane krzesło może skutkować nie tylko szybszym…
View Post

Co to jest content marketing?

Content marketing z roku na rok zyskuje coraz bardziej na popularności i jego definicja jest również coraz szersza. Czym zatem dokładnie cechuje się ten rodzaj marketingu?
View Post

Zalety palety plastikowej

Dzisiejsza logistyka bez plastikowych palet byłaby naprawdę bardzo ciężka. Firma Schoeller Allibert od wielu lat lat robi wszystko, aby zapewnić swoim klientom wysokiej jakości produkty.
View Post

Profesjonalne CV

Obecnie każdą osobę, która chce wziąć udział w procesie rekrutacyjnym na wymarzone stanowiska czeka pisanie CV. Taki życiorys zawodowy informuje naszego potencjalnego pracodawcę o naszym doświadczeniu oraz umiejętnościach. Jednak źle…
View Post