Bez kategorii

Krówki, czyli tradycyjne polskie słodycze

Częstują nimi babcie i dziadkowie, a ich charakterystyczna, ciągnąca konsystencja to coś, co sprawia dzieciom i dorosłym wiele frajdy. Krówki, bo o nich mowa, to znane na całym świecie polskie słodycze o przyjemnym smaku i ciekawej historii.

Skąd się wzięły cukierki krówki?

Za ojca krówek uważa się Feliksa Pomorskiego, który w latach dwudziestych ubiegłego wieku otworzył wytwórnię słodyczy. Produkowano w niej ponad 100 typów słodkości, ale to właśnie krówki zawładnęły rynkiem. Swoją nazwę zawdzięczają znajdującej się na opakowaniu wizerunkowi krowy.

Ciągutki, bo tak inaczej się je nazywa wykonywane są z trzech prostych składników – mleka, cukru oraz masła. Przepis na nie Pomorski poznał pracując w hotelu swojego wujka jako pomocnik cukiernika. Fabryka początkowo mieściła się w Poznaniu, jednak po wojnie przeniosła się do Milanówka, gdzie funkcjonuje do dziś.

Krówka cukierek – słodycz znany na całym świecie

Cukierki krówki znaleźć można praktycznie w każdym sklepie spożywczym w Polsce, lecz nie tylko. To tradycyjne polskie słodycze, które eksportowane są do wielu krajów z całego świata. Nie tylko Polacy uwielbiają ich mleczny smak i ciekawą konsystencję. Krówki są często wykorzystywane jako element pełniący funkcje marketingowe.

Spotykane są na wielu międzynarodowych targach, ale także stosowane jako element kampanii reklamowych, a bywają nawet nieodłącznym elementem wyposażenia biura. Często na opakowaniach drukowane logo oraz dane firmy, co pozytywnie wpływa na kontakt z klientem.

Prosty przepis – niesamowite doznania smakowe

Krówka cukierek to przysmak, który można wykonać samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego ani wyszukanych składników, ani specjalnych naczyń czy posiadania wielkich umiejętności kucharskich. Wystarczą mleko, cukier, masło oraz garnek lub patelnia i blacha do ciasta. Wszystkie trzy składniki należy włożyć do naczynia i gotować jednocześnie mieszając.

Po uzyskaniu jednolitej masy o karmelowym odcieniu, można przelać ją do blachy i czekać aż wystygnie. Następnym krokiem jest pokrojenie jej w kostkę, po czym pozostaje już tylko konsumpcja i rozkoszowanie się smakiem pysznych cukierków. Do wykonania krówek potrzeba jednak odrobiny cierpliwości. Czasami lepiej jest więc po prostu pójść do sklepu, by móc jak najszybciej cieszyć się wspaniałym smakiem ciągnących się przysmaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like

Kursy organizowane przez SEP

Wykonywanie wielu zawodów w Polsce wymaga nie tylko odpowiedniej wiedzy i praktycznych umiejętności, ale również ukończenia odpowiednich kursów zawodowych. Dotyczy to szczególnie specjalizacji, w których wykonywanie wiążę się z dużą…
View Post