Bez kategorii

Krówki, czyli tradycyjne polskie słodycze

Częstują nimi babcie i dziadkowie, a ich charakterystyczna, ciągnąca konsystencja to coś, co sprawia dzieciom i dorosłym wiele frajdy. Krówki, bo o nich mowa, to znane na całym świecie polskie słodycze o przyjemnym smaku i ciekawej historii.

Skąd się wzięły cukierki krówki?

Za ojca krówek uważa się Feliksa Pomorskiego, który w latach dwudziestych ubiegłego wieku otworzył wytwórnię słodyczy. Produkowano w niej ponad 100 typów słodkości, ale to właśnie krówki zawładnęły rynkiem. Swoją nazwę zawdzięczają znajdującej się na opakowaniu wizerunkowi krowy.

Ciągutki, bo tak inaczej się je nazywa wykonywane są z trzech prostych składników – mleka, cukru oraz masła. Przepis na nie Pomorski poznał pracując w hotelu swojego wujka jako pomocnik cukiernika. Fabryka początkowo mieściła się w Poznaniu, jednak po wojnie przeniosła się do Milanówka, gdzie funkcjonuje do dziś.

Krówka cukierek – słodycz znany na całym świecie

Cukierki krówki znaleźć można praktycznie w każdym sklepie spożywczym w Polsce, lecz nie tylko. To tradycyjne polskie słodycze, które eksportowane są do wielu krajów z całego świata. Nie tylko Polacy uwielbiają ich mleczny smak i ciekawą konsystencję. Krówki są często wykorzystywane jako element pełniący funkcje marketingowe.

Spotykane są na wielu międzynarodowych targach, ale także stosowane jako element kampanii reklamowych, a bywają nawet nieodłącznym elementem wyposażenia biura. Często na opakowaniach drukowane logo oraz dane firmy, co pozytywnie wpływa na kontakt z klientem.

Prosty przepis – niesamowite doznania smakowe

Krówka cukierek to przysmak, który można wykonać samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego ani wyszukanych składników, ani specjalnych naczyń czy posiadania wielkich umiejętności kucharskich. Wystarczą mleko, cukier, masło oraz garnek lub patelnia i blacha do ciasta. Wszystkie trzy składniki należy włożyć do naczynia i gotować jednocześnie mieszając.

Po uzyskaniu jednolitej masy o karmelowym odcieniu, można przelać ją do blachy i czekać aż wystygnie. Następnym krokiem jest pokrojenie jej w kostkę, po czym pozostaje już tylko konsumpcja i rozkoszowanie się smakiem pysznych cukierków. Do wykonania krówek potrzeba jednak odrobiny cierpliwości. Czasami lepiej jest więc po prostu pójść do sklepu, by móc jak najszybciej cieszyć się wspaniałym smakiem ciągnących się przysmaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like

Folia bąbelkowa i jej funkcje ochronne

Poszukując obecnie materiału, który zabezpieczałby przed zniszczeniem różnego rodzaju produkty, nie sposób nie wymienić folii bąbelkowej Bydgoszcz. Dzięki tej folii praktycznie nie ma takiej sytuacji, w której nie można by…
View Post

Co to jest paletopojemnik IBC?

Paletopojemnik IBC jest nowoczesnym kontenerem, który może służyć do przechowywania i transportowania ciekłych substancji o charakterze neutralnym, palnym, a także do substancji niebezpiecznych. Z czego są wykonane? IBC wymiary jakie…
View Post

Plastikowy pojemnik z przegródkami

Pojemniki plastikowe, z przegródkami, pokrywkami czy ażurowe to produkty, które znajdziemy w każdym domu. Służą do przechowywania jedzenia, produktów stałych i sypkich, drobnej garderoby, drobiazgów reklamowych czy sztućców. Kupujemy je…
View Post

Kto może wystawić fakturę marżę?

Faktura marża to dokument, który może usprawnić prowadzenie biznesu. W rzeczywistości jednak korzystać może z niego tylko niewielka grupa przedsiębiorców, którzy spełniają określone kryteria. Co warto wiedzieć na ten temat?…
View Post