Bez kategorii

Te warzywa ułatwią Ci gotowanie!

Nie zawsze mamy czas na mycie, obieranie i krojenie warzyw na różne dania. W takim przypadku warto sięgnąć po warzywa, które mają wygodniejszą formę – konserwowe, mrożone i suszone.

Czym zastąpić świeże warzywa?

Warzywa powinny być podstawą diety, natomiast nie każdy z nas ma czas na stosowanie warzyw świeżych. W takiej sytuacji warto sięgnąć po produkty oferowane przez zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego, by ułatwić sobie gotowanie.

Zakłady te mogą zaoferować mnóstwo produktów, które potrafią zastąpić świeże warzywa i owoce, a przy tym są bardzo proste w użyciu oraz oszczędzają dużo czasu.

Jakie rodzaje warzyw ułatwiają przyrządzanie dań?

Zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego mają w ofercie produkty jak:
– Warzywa mrożone – są one mrożone niedługo po zbiorze, dlatego po rozmrożeniu smakują równie dobrze, jak warzywa świeże.
– Warzywa konserwowe – puszki z warzywami idealne do szybkiego przygotowania wielu dań bez konieczności gotowania, na przykład do sałatek.
– Warzywa suszone – poddawane procesom suszenia, dzięki czemu zachowują trwałość na długi czas bez sztucznych dodatków.

Powyższe rodzaje warzyw zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego może też zaoferować w mieszankach, które zawierają w składzie różne warzywa dla prostszego przyrządzania wyśmienitych potraw jak zupy, farsze, gulasze, zapiekanki, dania na patelnię.

Czy warzywa konserwowe, mrożone i suszone są zdrowe?

To bardzo często pojawiające się pytanie, ponieważ warzywa świeże są źródłem wielu wartościowych składników jak witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik. Czy warzywa mrożone, konserwowe i suszone są równie zdrowe?

Warzywa poddawane procesom mrożenia i suszenia zachowują swoje prozdrowotne właściwości. To powoduje, że mogą być one świetnym zamiennikiem dla świeżych warzyw.

Nieco inaczej wygląda sprawa z konserwami, ponieważ warzywa są poddawane wtedy wysokiej temperaturze i wybrane składniki aktywne rozpuszczają się w zalewach. Dotyczy to głównie witaminy C i witamin zaliczanych do grupy B. Nie znaczy to jednak, że należy z nich zrezygnować, ponieważ nadal zawierają one wartościowy błonnik, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i minerały.

You May Also Like

Europa na wyciągnięcie ręki

Dostarczanie przesyłek wiąże się z wzięciem na siebie ogromnej odpowiedzialności. To także pasja, która sprawia, że paczki do Irlandii, jak i do Polski dostarczane są zawsze na czas. Przekonaj się…
View Post

Poznaj zalety plastikowych pojemników

Plastikowe pojemniki są coraz bardziej powszechne w przemyśle. Używane są nie tylko do przechowywania produktów i ich dystrybucji. Mogą być również wykorzystywane jako elementy wyposażenia zakładu produkcyjnego. Jakie są zalety…
View Post

Metody znakowania odzieży

Nie tylko w branży reklamowej, ale również w innych dziedzinach często istnieje konieczność umieszczenia jakiegoś napisu lub obrazka na materiale. Z jakiej metody wtedy skorzystać?
View Post