Bez kategorii

Te warzywa ułatwią Ci gotowanie!

Nie zawsze mamy czas na mycie, obieranie i krojenie warzyw na różne dania. W takim przypadku warto sięgnąć po warzywa, które mają wygodniejszą formę – konserwowe, mrożone i suszone.

Czym zastąpić świeże warzywa?

Warzywa powinny być podstawą diety, natomiast nie każdy z nas ma czas na stosowanie warzyw świeżych. W takiej sytuacji warto sięgnąć po produkty oferowane przez zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego, by ułatwić sobie gotowanie.

Zakłady te mogą zaoferować mnóstwo produktów, które potrafią zastąpić świeże warzywa i owoce, a przy tym są bardzo proste w użyciu oraz oszczędzają dużo czasu.

Jakie rodzaje warzyw ułatwiają przyrządzanie dań?

Zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego mają w ofercie produkty jak:
– Warzywa mrożone – są one mrożone niedługo po zbiorze, dlatego po rozmrożeniu smakują równie dobrze, jak warzywa świeże.
– Warzywa konserwowe – puszki z warzywami idealne do szybkiego przygotowania wielu dań bez konieczności gotowania, na przykład do sałatek.
– Warzywa suszone – poddawane procesom suszenia, dzięki czemu zachowują trwałość na długi czas bez sztucznych dodatków.

Powyższe rodzaje warzyw zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego może też zaoferować w mieszankach, które zawierają w składzie różne warzywa dla prostszego przyrządzania wyśmienitych potraw jak zupy, farsze, gulasze, zapiekanki, dania na patelnię.

Czy warzywa konserwowe, mrożone i suszone są zdrowe?

To bardzo często pojawiające się pytanie, ponieważ warzywa świeże są źródłem wielu wartościowych składników jak witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik. Czy warzywa mrożone, konserwowe i suszone są równie zdrowe?

Warzywa poddawane procesom mrożenia i suszenia zachowują swoje prozdrowotne właściwości. To powoduje, że mogą być one świetnym zamiennikiem dla świeżych warzyw.

Nieco inaczej wygląda sprawa z konserwami, ponieważ warzywa są poddawane wtedy wysokiej temperaturze i wybrane składniki aktywne rozpuszczają się w zalewach. Dotyczy to głównie witaminy C i witamin zaliczanych do grupy B. Nie znaczy to jednak, że należy z nich zrezygnować, ponieważ nadal zawierają one wartościowy błonnik, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i minerały.

You May Also Like

Co daje nauka angielskiego?

Marzysz o podróży w nieznane, odwiedzeniu cudownych miejsc i odkrywaniu zagranicznych miast, ale krępuje Cię bariera językowa? To idealny moment aby rozpocząć kurs angielskiego i zapomnieć o tych problemach. O…
View Post

Wynajem samochodu na wakacje

Wypożyczanie samochodów mogą znacząco ułatwić podróżowanie. Podróż wynajętym autem sprawia, że kierowca nie musi martwić się kradzieżą pojazdu lub upływającym terminem ubezpieczenia. Auta w doskonałym stanie znaleźć można chociażby w…
View Post

Optymalizacja kosztów konfekcjonowania

Procesy związane z przepływem towarów w przedsiębiorstwie produkcyjnym, handlowym i dystrybucyjnym są bardzo ważne, a ich usprawnienie często może zostać potraktowane jako kluczowa kwestia rozwoju firmy. Nie wszystkie firmy posiadają…
View Post

Plastikowe pojemniki z przegródkami

Działanie krajowej oraz światowej gospodarki oparte jest o obrót różnorodnymi towarami. Wiele sektorów przemysłu, takich jak branża napojów, rolnictwo, przetwórstwo żywności czy handel detaliczny wymaga zastosowania rozwiązań, które pomogą usprawnić…
View Post

Wyjątkowy smak tradycyjnych krówek

Wszyscy znamy amatorów łakoci, którzy uwielbiają jeść to, co słodkie w każdej postaci. Zajadają się domowymi ciastami, batonami, czekoladami. Choć każdy wie o tym, że słodycze należy jeść z umiarem,…
View Post